Prva delavnica kampanje »Štej do 11«

Štej do 11

V kampanji »Štej do 11« se Nogometna zveza Slovenije v sodelovanju s svojimi partnerji, slovenskimi klubi in ob podpori Uefe posveča naraščajoči problematiki sovražnega govora na družbenih omrežjih. Eden pomembnih stebrov kampanje so poleg promocijskih oglasov ter pojavnosti v tiskanih in spletnih medijih ter na ligaških tekmah tudi delavnice za člane mlajših selekcij slovenskih prvoligašev. Prva delavnica je potekala v petek, 21. 4., pod tribuno Marcosa Tavaresa v VIP prostorih Ljudskega vrta. Kot častna gosta sta bila na delavnici tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in selektor članske reprezentance Matjaž Kek.

Delavnica je bila razdeljena na tri poučne sklope. Prvi sklop je predstavila Alenka Vidic Praprotnik, ki je otroke podučila o primerih sovražnega govora v športu. Otroci so se seznanili tudi s konkretnimi primeri sovražnega govora, uperjenega v nogometaše, skozi interaktivno igro pa so tudi sami in skupaj s starši sovražnemu govoru na podlagi praktičnih primerov postavljali meje. Drugi sklop je predstavil predstavnik Tom telefona, ki je otrokom sporočal predvsem, da v težavah nikoli niso sami in da se lahko vedno obrnejo na pomoč. V tretjem sklopu je varnostni analitik s podjetja SGB Luka Jelovčan otroke podučil o pravilnem delovanju z lastnimi podatki na spletu in jih opozoril na nevarnosti izpostavljenosti na spletu, predstavil pa je tudi primere znanih nogometašev, ki so bili žrtve spletnih prevar.

Ob koncu delavnice je otroke nagovoril tudi legendarni Marcos Tavares. Spodbudil jih je, naj sovražnosti ne sprejemajo in ne tolerirajo, ter jim dejal, da ne smejo dovoliti, da bi se sovražni govor širil.

»Veseli me, da je bilo na delavnici veliko otrok, staršev in predstavnikov kluba. Skupaj moramo delati na tem, da se prepreči sovražni govor. Pomembno je, da otroci prejmejo spodbudo od športnih idolov, kot sta Matjaž Kek in Marcos Tavares. Tudi kampanja našega ministrstva ‘Ugrizni se v sovražni jezik’, v kateri nastopa Tavares, je bila zelo uspešna. Več deležnikov bo prepoznalo tovrstne kampanje, več se bomo o tem pogovarjali. Posledice sovražnega govora so lahko zelo hude,« je povedala ministrica Emilija Stojmenova Duh.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je dodal: »Žalostno je, da se moramo o tem sploh pogovarjati. Rivalstvo je največ, kar se lahko v športu zgodi. To so čustva in to dela šport poseben. Rad imam, ko se zakadi, ko se sliši pesem. Tudi če je ta pesem na meji sprejemljivega. To je vse del folklore. Vse drugo, sovražni govor, rasna diskriminacija, karkoli, pa je nesprejemljivo. Začeti je treba pri najmlajših. Če je to začetek neke poti, sem zelo vesel, da sem del nje. Staršem sporočam, naj otroke, ko bodo igrali slabše od pričakovanj, spomnijo na videokampanje. Šport je krasno izročilo, ki lahko pomaga pri izobraževanju. Na nas je, da to podpremo

Kampanja »Štej do 11« je pomembna, saj pomaga pri ozaveščanju o problematiki sovražnega govora na družbenih omrežjih. V digitalni dobi, ko smo izpostavljeni številnim vsebinam in mnenjem drugih, je pomembno, da se zavedamo, da naše besede in dejanja vplivajo na druge. Opozarja nas na odgovornost, ki jo imamo do svojih dejanj in do drugih ljudi, s katerimi smo povezani na družbenih omrežjih. Pomembno je, da se zavedamo, da naše besede in dejanja lahko vplivajo na druge ljudi na načine, ki jih morda sploh ne pričakujemo, zato je bistvenega pomena, da komuniciramo na pozitiven in spoštljiv način ter da poskušamo biti najboljša različica sebe, s čimer lahko tudi drugim ljudem pomagamo pri njihovi rasti in razvoju.

Akcija pa bo potekala tudi v novi sezoni prvoligaškega tekmovanja.